Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.

viac informácií

+421 915 840 300 eshop@centroglob.sk
Prihlásenie / Registrácia

Motorové reťazové píly

Motorové reťazové píly patria k zariadeniam, ktoré by v domácnosti nemali chýbať, špeciálne v prípade, že z času na čas potrebujete prerezávať stromy, postarať sa o kríky alebo pripraviť drevo na zimu. Ich použitie je výhodné najmä na miestach, kde nie je dostupná elektrická energia a v porovnaní s elektrickými a akumulátorovými reťazovými pílami disponujú vyšším výkonom. Sú vhodné k práci v akomkoľvek počasí, ale ich údržba si vyžaduje viac pozornosti. Motorové reťazové píly sú pomerne hlučné, ale žiadny iný typ neodvedie v teréne tak rýchlu, náročnú a ťažkú prácu.

Ako vybrať vhodnú motorovú pílu?

Pred kúpou je dôležité mať čo najkonkrétnejšiu predstavu o účele použitia motorovej píly. Ak budete pílu využívať len sporadicky, postačí menšia s menším výkonom, ak sa práci s drevom venujete každý deň, vhodnejší bude niektorý z profesionálnych modelov.

Benzínové motorové píly

Použitie benzínových píl je vhodné najmä pre náročné úlohy profesionálov. Disponujú výkonným motorom, ktorý zvládne celodennú prácu v stavebníctve, lesníctve, ale svoju úlohu si spoľahlivo zastanú aj okolo domu, chaty či v sade. Veľkou výhodou je možnosť práce v akomkoľvek počasí a dopĺňanie paliva, keď v priebehu niekoľkých minút doplníte zmes benzínu a oleja v stanovenom pomere a môžete pokračovať v práci.

Malé motorové píly

Malé motorové píly spravidla disponujú menším motorom a výkonom, čo sa hodí na občasné použitie a práce menšieho rozsahu. Sú kompaktné, ľahko sa ovládajú a pre rezanie konárov, údržbu a drobné práce okolo domu, chaty či na záhrade úplne postačujú.

Profesionálne motorové píly

Ako už názov napovedá, profesionálne motorové píly sú určené pre všetkých, ktorých práca s ňou živí. Najčastejšie sa jedná o oblasti stavebníctva, lesníctva a ďalších odvetví, kde je potrebné rezať veľké množstvo dreva v náročných podmienkach. Profesionálne motorové píly sú vyrobené s dôrazom na vysoký výkon, odolnosť voči poškodeniu, ľahkú manipuláciu a dlhú životnosť.

Jednoručné motorové píly

V prípade jednoručných motorových píl sa jedná skôr o menšie a kompaktnejšie modely vhodné pre precíznu prácu s jednou rukou, keď je potrebné mať druhú voľnú. Typicky sa jedná o rezanie konárov a dreva v ťažko dostupnom alebo neprístupnom teréne. Jednoručné motorové píly sú vhodné skôr pre občasné použitie.

Aké sú dôležité parametre motorových reťazových píl?

Okrem účelu použitia je pri výbere vhodnej motorovej píly dôležité zohľadniť aj ďalšie parametre, ktoré môžu mať vplyv na kvalitu, rýchlosť a komfort rezania dreva.

Dĺžka lišty motorovej píly

Dĺžka lišty je dôležitým parametrom pri určení priemeru reziva, s ktorým si motorová píla dokáže poradiť. Vo väčšine prípadov sa stretávame s dĺžkami 25 - 51 cm, pričom je nutné mať na pamäti, čím dlhšia je lišta, tým viac výkonu píle odoberá. Dlhšie lišty sú spravidla vhodné pre profesionálne použitie pri ťažbe dreva alebo v stavebníctve. Na bežné práce okolo domu alebo chaty budú stačiť aj kratšie lišty do 40 cm.

Zdvihový objem a výkon motora motorových píl

Zdvihový objem je jedným z ukazovateľov výkonnosti píly a je udávaný v centimetroch kubických. Pri rezaní palivového dreva a bežných prácach na záhrade postačujú motorové píly s výkonom do 2,5 kW. Pre profesionálne použitie v lese, stavebníctve a ďalších profesiách odporúčame vyberať z motorových píl s výkonom nad 2,5 kW.

Hmotnosť motorovej píly

Vo väčšine prípadov sa hmotnosti motorových píl pohybujú v rozmedzí 4 - 8 kg. Zjednodušene možno povedať, že výkonnejšie a robustnejšie píly sú zároveň aj ťažšie. Tento parameter je dôležité zvážiť s ohľadom na frekvenciu používania.

Ďalšie užitočné vlastnosti motorových píl

Motorové píly sa môžu líšiť rôznymi parametrami, avšak často sú vybavené mnohými užitočnými vlastnosťami uľahčujúcimi prácu a zvyšujú bezpečnosť pri práci. K tým patrí palivová pumpička uľahčujúca štartovanie, beznástrojové upínanie reťaze výrazne zjednodušuje a zrýchľuje údržbu. Pokročilejšie a profesionálne modely motorových píl sú vybavené pružinovým odpružením minimalizujúcim vibrácie alebo elektrodynamickou brzdou, ktorá v prípade potreby dokáže zastaviť reťaz v priebehu okamihu.