Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.

viac informácií

+421 915 840 300 eshop@centroglob.sk
Prihlásenie / Registrácia

Reťazové píly

V dome či na chalupe nesmie chýbať kvalitná reťazová píla, ktorá hrá mimoriadne dôležitú úlohu v prípade, že ste majiteľmi väčšej záhrady či sadu, kde je rezanie stromov a drevín jednou z povinností v starostlivosti o priestranstvo. Rovnako ich však ocenia domáci aj profesionálni remeselníci, keď majú pri mnohých činnostiach svoje nenahraditeľné miesto. Všetky reťazové píly v našej ponuke sú starostlivo vybrané s ohľadom na spoľahlivosť, výkonnosť a spokojnosť pri používaní.

Ako vybrať reťazovú pílu?

Pri výbere reťazovej píly hrá dôležitú úlohu spôsob jej zamýšľaného použitia. Ak ste domáci majster, ktorý jej služby využije len občasne, zrejme sa uspokojíte s nižšou alebo strednou triedou. Pre profesionálov v odbore odporúčame voľbu vyššej triedy, ktorá sa často vyznačuje vysokým výkonom, väčšou odolnosťou, ale aj mnohými vychytávkami uľahčujúcimi prácu a zvyšujúcimi bezpečnosť pri práci. Aké parametre si teda pri výbere všímať?

Pohon reťazových píl

Reťazové píly možno podľa typu rozdeliť na benzínové motorové reťazové píly, elektrické reťazové píly a akumulátorové reťazové píly. Motorové píly sú spravidla výkonnejšie a vhodné k univerzálnejšiemu použitiu. Elektrické a akumulátorové sa zase vyznačujú tichým chodom, ale najmä v prípade elektrických je potrebná dostupnosť zdroja elektrickej energie. Typ pohonu je preto potrebné zvoliť podľa toho, v akom prostredí budete pracovať a aké množstvo práce od svojho nástroja očakávate.

Výkon a výdrž reťazových píl

Ako sme spomenuli vyššie, najvýkonnejšie reťazové píly sú tie s benzínovým pohonom. Čo sa týka výdrže a dĺžky pracovného cyklu, na doplnenie paliva sú znova najjednoduchšie motorové modely, keď do nich v priebehu pár minút stačí doplniť palivo a práca môže pokračovať. Akumulátorové reťazové píly sú zase optimalizované pre dlhú životnosť batérie, čo sa môže prejaviť v nižšom výkone pri rezaní. Zrejme najzložitejším typom na používanie sú elektrické reťazové píly, keď sa vyžaduje neustála prítomnosť elektrickej energie a rozsah práce je obmedzený dosahom kábla. Výkon však môže byť ovplyvnený aj ďalšími faktormi, ako je tvrdosť spracovávaného materiálu či dĺžka lišty píly.

Rezný mechanizmus reťazovej píly

Ako už názov napovedá, v reťazových pílach zabezpečuje rezanie reťaz, ktorá je umiestnená na vodiacej lište. Tie sú dostatočne odolné voči opotrebovaniu, aby bola zaručená dlhá životnosť a jednoduché používanie reťazovej píly. Dĺžka vodiacej lišty (a tým pádom aj dĺžka reťaze) priamo ovplyvňujú priemer reziva, ktorý možno pomocou píly spracovať. Pre bežné použitie okolo domu a na hobby remeselné projekty spoľahlivo postačia lišty s dĺžkou do 40 cm, v prípade profesionálneho použitia v rôznych odvetviach odporúčame voľbu dlhších líšt.

Ergonómia a bezpečnosť reťazovej píly

Jednoduchosť použitia je základom pre dobre odvedenú prácu. Práve preto sa reťazové píly vyznačujú dobrou ergonómiou, keď majú tvarované rukoväte, aby dobre padli do ruky a všetky ovládacie prvky sú umiestnené tak, aby sa pohodlne ovládali a nehrozilo riziko zranenia počas ich používania. Pri používaní reťazovej píly je však dôležitá bezpečnosť a prvky ako brzdy, ochranné kryty či zabezpečené spúšťacie mechanizmy sú súčasťou všetkých modelov v našej ponuke.

Kde použiť reťazovú pílu?

Reťazové píly sú všestranní pomocníci, ktorých možno využiť na širokú škálu úloh. Okolo domu a v záhrade poslúžia pri oreze stromov a drevín, pri príprave dreva na zimu, na remeselné projekty a ďalšie opravy a úpravy. Svoju úlohu si spoľahlivo zastanú aj pri tesárskych a umeleckých prácach a úplne nezastúpiteľné sú v lesníckom či stavebnom priemysle. Skrátka šikovný pomocník pre každého, kto prichádza do kontaktu s drevom.