Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.

viac informácií

+421 915 840 300 eshop@centroglob.sk
Prihlásenie / Registrácia

Stolové píly

Stolové píly na drevo, často známe pod pojmom cirkulárky, sú spoľahlivé nástroje nachádzajúce využitie ako doma, tak v profesionálnych dielňach. Ponuka stolových píl je rovnako široká, ako možnosti ich využitia, parametre podľa ktorých si vybrať a užitočné vlastností, ktoré robia prácu rýchlejšou, kvalitnejšou a bezpečnejšou.

Aké využitie má stolová píla?

Stolová píla zvyčajne nájde využitie pri rezaní väčších kusov dreva či iných materiálov (v závislosti na vlastnostiach píly a skúseností používateľa). Jej kotúč je osadený priamo v stole vedený jeho stredom, čo pri práci dáva viac miesta pre manipuláciu a umožňuje rezať aj väčšie kusy dreva. Stolové píly sa vyznačujú mimoriadnou presnosťou, pričom u vybraných modelov možno nájsť zabudované rôzne koľajnice a vodítka, ktoré prácu zjednodušujú. Aj v prípade, že ich píla nemá v základnej výbave, k väčšine typov ich možno dokúpiť ako samostatné príslušenstvo.

Akú stolovú pílu pre domáce použitie?

Vo väčšine prípadov postačia na domáce použitie univerzálne stolové píly, ktoré nezvyknú zaberať zbytočne veľa miesta. S použitím kvalitného kotúča možno aj v domácich podmienkach dosiahnuť kvalitné výsledky pri rezaní rôznych materiálov a vyrobiť si všetko potrebné pre projekt do domu, na záhradu alebo chatu. V malom tele sa skrýva dostatočný výkon, vysoká presnosť a v časoch, keď sa nepoužíva ju možno ľahko uskladniť prakticky kdekoľvek.

Aká stolová píla je vhodná pre profesionálov?

Profesionáli používajúci stolovú pílu každý deň na ňu majú vysoké nároky a očakávajú vysokú spoľahlivosť a dlhú životnosť. Tieto stolové píly sa vyznačujú vysokou rýchlosťou (až do 5500 otáčok za minútu) a svojim výkonom sú prispôsobené aj na rezanie tvrdých materiálov. Tomu však musia zodpovedať aj ďalšie komponenty, ako ostré kotúče s husto rozmiestnenými zubami, príslušenstvo, ako vodiace lišty či koľajnice alebo dostatočná stabilita pri častom rezaní. Profesionálne stolové píly môžu byť tiež vybavené hobľovačkou a ďalšími doplnkami uľahčujúcimi prácu a zvyšujúcimi presnosť.

Aké typy stolových píl poznáme?

Stolové píly existujú v rôznych podobách a výber tej správnej záleží hlavne na preferenciách, účele a frekvencii používania.

Cirkulárne píly - patria medzi najväčšie stolové píly, využívajú ich profesionáli v mnohých odvetviach a sú prispôsobené na rezanie rôznych typov materiálov.

Ponorné stolové píly - v porovnaní s ostatnými nemajú spodný kryt, ktorý často zvykne prekážať. Ich kotúč sa vysúva zanorením po pritlačení na rezaný materiál, z čoho vznikol aj ich názov.

Okružná (kotúčová) stolová píla na drevo - medzi remeselníkmi sa teší veľkej obľube, pretože ju možno relatívne ľahko prenášať a možno ju upevniť k akémukoľvek pracovnému stolu. Zároveň ju možno zaradiť medzi najlacnejšie stolové píly.

Ako vybrať stolovú pílu?

Pri výbere stolových píl je potrebné zohľadniť niekoľko dôležitých parametrov, vďaka ktorým bude dokonale plniť svoj účel, práca s ňou bude jednoduchá a pomôže k vytvoreniu požadovaného výsledku.

Priemer kotúča - určuje maximálnu hĺbku rezu, ktorý s ňou možno vykonať, pričom sa zvykne uvádzať pri 45° a 90° uhle. Najbežnejšie sa môžeme stretnúť s priemermi 250 - 500 mm, čo postačuje pre väčšinu použití.

Otáčky - počet otáčok určuje, ako rýchlo sa dokáže otáčať kotúč, čím priamo ovplyvňuje rýchlosť a kvalitu rezu. Profesionálne modely môžu dosahovať až 5500 otáčok za minútu.

Výkon - výkon je jeden z kľúčových parametrov, ktoré je pri nákupe potrebné sledovať. V prípade, že by dochádzalo k dlhodobému preťažovaniu stolovej píly s nízkym výkonom, mohlo by dôjsť až k jej poškodeniu.